Ami a vonatkozó jogszabályokat illeti, Pupa mindig is elkötelezettséget mutatott a törvényhozó jelen és mindenkori döntései betartása iránt. Ez azt jelenti, hogy önként megfelelünk az Európai Közösség azon irányelveinek, amelyek etikai okokból az in vitro vizsgálatok és in vivo vizsgálatok elvégzését bőrgyógyászati ellenőrzés alatt lévő, önként vállalkozó személyeken ajánlják. Az in vitro vizsgálat valóban prediktív az olyan esetleges károsodásokra vonatkozóan, amelyeknek az önként vállalkozó személyek az in vivo ellenőrzés során teljes biztonságban ki vannak téve.

Ami viszont az összetevőket illeti, különbséget kell tenni:

- a kozmetikai készítmények előállítása során évtizedek óta használt és az eddig elvégzett állatkísérletekre vonatkozó adatokat tartalmazó toxikológiai dossziéval rendelkező összetevők;

- és a 2009 óta felfedezett alapanyagok között, amelyek esetében az állatkísérleteket kötelezően tudományosan igazolt alternatív módszereknek kell felváltaniuk.

2009 és 2013 között a tilalmat fokozatosan kiterjesztették az Európai Unión kívüli országokban állatokon tesztelt összetevőket tartalmazó kozmetikumok értékesítésére is. Következésképpen, az elmúlt évek jelentős előrelépései ellenére a kizárólagosan alternatív módszerek felhasználása érdekében még elkötelezettség és a tudományos ismeretek fejlődése szükséges ahhoz, hogy ezek a módszerek garantálni tudják a termékek és összetevők biztonságos használatát és a fogyasztók egészségének védelmét, ami továbbra is az első számú prioritás.

Ami a PUPA-t érinti, a márka megerősíti, hogy késztermékeit állatokon nem teszteli.